preloader

Beste klanten,
Gelieve rekening te houden met enkele gewijzigde openingsuren
Vanaf donderdag 09/05 tot en met zaterdag 11/05 – Gesloten
Dank voor uw begrip,

 

MAZOUTLEVERINGEN – TANKCONTROLES:

Wij herinneren graag aan het feit dat er steeds een geldig keuringsattest van de brandstoftank aanwezig moet zijn bij de levering van de brandstof.
Voor alle info rond deze verplichting verwijzen wij u graag naar ons blogbericht (of www.vlaanderen.be) waar u alle info over de tankkeuring kan terugvinden.
Dank voor uw begrip,

**

Warme groeten,
Raoul BV

 

 

Raoul | Brandstoffen - Verwarming - Schoorsteentechniek | Lierde

Pellets als oplossing in een energiemarkt onder hoogspanning

De huidige internationale situatie leidt tot onzekerheden over energie en grondstoffen. De prijzen van gas, elektriciteit en stookolie zijn sinds een jaar sterk gestegen. Ondanks de vele voordelen van houtpellets ondervindt de sector van houtpellets een sterke impact op vlak van prijs en bevoorrading. Er zijn heel wat vooruitzichten voor een verhoging van de productiecapaciteit in België en in Europa om te voldoen aan de stijgende vraag naar houtpellets.

Pellets zijn de goedkoopste brandstof om te verwarmen

De stijgende kosten van grondstoffen, elektriciteit, transport en verpakkingsmateriaal hebben een directe invloed op de prijs van houtpellets. Ondanks deze stijgende kosten blijven houtpellets uiterst competitief. De prijs van houtpellets (9 cent per kWh) is bijna de helft goedkoper dan gas (16 cent per kWh) of stookolie (14 cent/kWh) en is 5 keer goedkoper dan elektriciteit (46 cent per kWh). Het besparingspotentieel met pellets is dus groter dan ooit tevoren. Onderstaande grafiek toont de besparing indien je verwarmt met pellets ten opzichte van stookolie, aardgas, elektriciteit of propaan. De grootste besparing wordt gerealiseerd bij gezinnen die elektrisch verwarmen. Een doorsneegezin met een matig geïsoleerde woning op gas die omschakelt naar pellets kan 1.628 € per jaar besparen. Ze zijn dus niet alleen een betaalbaar alternatief, maar ook een lokaal en ecologisch product. De 8 voornaamste redenen om te kiezen voor houtpellets kan je hier lezen.
7DFib- (3).jpg

Pellets zijn CO2-neutraal en maken ons minder afhankelijk

Verwarmen met pellets is een antwoord op de huidige uitdagingen zoals het reduceren van broeikasgassen. Pellets vergroten onze energie-onafhankelijkheid. Bovendien is het een comfortabele verwarmingsmethode. Pellets worden lokaal geproduceerd, zijn hernieuwbaar en zijn altijd beschikbaar. Je wordt op die manier onafhankelijk van olie en gas. Pellets worden gemaakt uit afvalstromen van zaagsel in pelletfabrieken. België telt er ondertussen meer dan 10, dus het is belangrijk dat je erop let dat je producent met hout uit lokale bossen werkt (zie ENplus-certificering). Dankzij de korte keten hebben we de controle van A tot Z over de productie en het eindproduct en wordt het transport beperkt, wat op zijn beurt goed is voor het milieu. Bovendien krijgt de lokale economie een enorme boost als je de keuze maakt voor dergelijke pellets.

De fabrikanten van houtpellets investeren in extra capaciteit

Enkele jaren terug was de pelletprijs heel gunstig met als gevolg dat de pelletfabrikanten weinig ruimte hadden om te investeren in extra capaciteit. Met de huidige prijzen is er ook extra ruimte om te investeren in bijkomende productie van pellets. Zaagsel is er genoeg en nu zetten heel wat producenten in op de uitbreiding van hun pelletproductie. Fabrikanten van pellets in België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk investeren volop in die uitbreiding. Frankrijk heeft bijvoorbeeld als doelstelling om tegen 2024 1 miljoen ton pellets extra te produceren en voorziet zelfs een verdubbeling tegen 2028. De sector organiseert zich om in de toekomst het aanbod te vergroten en nog beter af te stemmen op de stijgende vraag.

Ben je overtuigd en wil je meer informatie? Neem contact met ons op.

Bronnen:

Blog van Stroomop – www.stroomop.be – www.rika.be